Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Το μήνυμα του Αρεσίμπο - Πλήρης Οδηγός

Το μήνυμα του Αρεσίμπο


Την Τρίτη 21 Αυγούστου 2001, δύο νέα αγρογραφήματα αναφέρθηκαν κοντά στο ραδιοτηλεσκόπιο Chilbolton στο Hampshire, Ηνωμένο Βασίλειο. Και τα δύο ήταν πολύ εντυπωσιακά σε εμφάνιση και αποτελούνταν από ένα μεγάλο αριθμό μικρών «εικονοστοιχείων», που όταν αντιμετωπίζοντανν από τον αέρα σχηματιζόταν μια αναγνωρίσιμη μορφή - σε αντίθεση με πολλές άλλες συνθέσεις των αγρογραφημάτων.


Ένα αντιπροσώπευε ένα «ανθρώπινο πρόσωπο» και το άλλο έμοιαζε με ραδιομετάδοση απο το SETI (η Αναζήτηση για Εξωγήινη Νοημοσύνη) που εστάλει από το ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo το 1974. Αυτός ο τελευταίος σχηματισμός θα εξεταστεί σε αυτό το άρθρο, το οποίο ελπίζω όχι μόνο να περιγράψει και να εξηγήσει την αρχική μετάδοση, αλλά επίσης να εξετάσει και να αποκωδικοποιήσει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σχηματισμό των αγρογραφημάτων.





Το Arecibo βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Πουέρτο Ρίκο και περιέχει ένα φυσικό δίσκο σε σχήμα τρύπας στον βράχο. Μέσα σε αυτό το μπολ κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο στον κόσμο, ράδιο-τηλεσκόπιο, με διάμετρο 1000 πόδια.


Το 1974 μια σειρά από τροποποιήσεις είχαν πραγματοποιηθεί στον πομπό, ώστε να μεταδίδουν σήματα σε ισχύ μέχρι 20 terawatts (1 terawatt = 1 τρισεκατομμύρια βατ) και ως εναρκτήρια δοκιμή των βελτιώσεων αυτών, αποφασίστηκε από το SETI η μετάδοση ένος κωδικοποιημένου μήνυματος στους ουρανούς. Αυτό το μήνυμα απευθυνόταν προς το σμήνος αστέρων Μ13, μερικά 25.000 έτη φωτός μακριά και αποτελείται από περίπου 300.000 αστέρια στον αστερισμό του Ηρακλή.


Το μήνυμα αυτό διαβιβάστηκε πράγματι στις 16 Νοεμβρίου 1974 και αποτελούνταν από 1.679 παλμούς του δυαδικού κώδικα (0 και 1) - το οποίο πήρε κάτι λιγότερο από τρία λεπτά για να μεταδωθεί. Ήταν διαβιβασμένο σε συχνότητα 2380MHz (το οποίο είναι σημαντικό για αργότερα).

Γιατί 1679 ψηφία;


Ο λόγος για αυτό είναι στα μαθηματικά. 1679 είναι το μοναδικό προϊόν των δύο πρώτων αριθμών 23 και 73. Κάθε μορφή ζωής αρκετά ευφυείς δίχως αμφιβολία, θα ψάξει για μοναδικά, καθολικά κατασκευάσματα - όπως πρώτοι αριθμοί, συχνότητες, χημικό στοιχεία και δυαδικά ψηφία. Μην ξεχνάτε ότι επειδή προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με έναν εντελώς διαφορετικό σε νοημοσύνη κοσμο απο τον δικό μας, δεν μπορούμε να μιλάμε για «ανθρώπινα» συστήματα, όπως εκατοστά, τα πόδια, δεκαδικοί αριθμοί κλπ.


Επειδή μόνο οι δύο πρώτοι αριθμοί 23 και 73, όταν πολλαπλασιάζεται μαζί, παράγουν 1679 μπορεί να υπάρχει μόνο ένας ενιαίος τρόπος για να οργανωθεί το σήμα.Να μετατραπεί σε ένα πλέγμα - 23 τετράγωνα και 73 τετράγωνα.
Το αρχικό δυαδικό κώδικα φαίνεται στο σχήμα 1.



Δυαδική κωδικοποίηση


Για να κατανοήσουμε πλήρως το μήνυμα που κωδικοποιείται στην μετάδοση, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το δυαδικό κώδικα. Αυτό είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο απλό από τη βάση μας, το δεκαδικό σύστημα.Με βάση το 10 που μετράει από το 1 έως 9 και στη συνέχεια μεταφέρεται στη στήλη 1 του 10 και αρχίζει πάλι στη στήλη των μονάδων μέχρι να έχουμε στη στήλη 9 του 10 και 9 στη στήλη μονάδες. Στη συνέχεια θα πρέπει να φέρουμε στη στήλη 1 του 100 και να αρχίσουμε και πάλι στις 10 μονάδες και στήλες, και ούτω καθεξής.


Στο δυαδικό κάθε στήλη ανεβαίνει μεχρι το 2, ως εκ τούτου, οι στήλες των μονάδων, 2, το 4, 8, κλπ. 16, επειδή μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνο σε 1 και 0, έχουμε κινηθεί γρήγορα μέσα από τις στήλες - γιατί μόλις έχουμε υπερβεί 1 θα μεταφερθούμε στην επόμενη στήλη. Για ένα παράδειγμα καταμέτρησης σε δυαδική, δείτε το παρακάτω πίνακα.

                                                    
Έπιστρέψετε στην αρχική μετάδοση των δυαδικών στοιχίων (εικ.1), με τη μετατροπή του σε 23 στήλες και 73 γραμμές έχουμε τον πίνακα φαίνεται στο σχήμα 2 (παρακάτω):



                                                                   
Μπορείτε τώρα να δείτε ένα γραφικό μοτίβο που απεικονίζεται από το 1 και 0 του κώδικα. Για λόγους σαφήνειας έχει μετατραπεί αυτό σε μαύρα τετράγωνα (που εκπροσωπούν το 1) και λευκό (κενό) τετράγωνα (που αντιπροσωπεύουν το 0). Μπορείτε να δείτε ότι αυτό, καθιστά το πραγματικό μήνυμα πολύ πιο ακριβής, όπως φαίνεται παρακάτω, στο σχήμα 3.








Αποκωδικοποιώντας το αρχικό μήνυμα


Το αρχικό μήνυμα αυτό αποτελείται από διάφορα «τμήματα», όπου κάθε ένα απεικονίζει μια συγκεκριμένη πτυχή του «πολιτισμού μας». Στην κορυφή είναι δυαδικές αναπαραστάσεις των αριθμών από το ένα έως δέκα,όπου ενδιαφέρον παρουσιάζεται στους αριθμούς οκτώ, εννέα και δέκα σε δύο στήλες. Αυτό δείχνει στην αποκωδικοποίηση του μηνύματος ότι μπορούμε να δηλώσουμε ότι ο αριθμός έιναι πάρα πολύ μεγάλος για να γραφτεί σε μια ενιαία γραμμή και μπορεί να μεταφερθεί.


Η επόμενη ενότητα περιλαμβάνει τις δυαδικές τιμές 1,6,7,8 και 15 που αναφέρονται στους ατομικούς αριθμούς των πρωτογενών στοιχείων για τη ζωή στη Γη. Υδρογόνο, άνθρακα, αζώτο, οξυγόνο και φωσφόρο, αντίστοιχα.






Το μεγαλύτερο τμήμα από τις τρεις σειρές, αντιπροσωπεύει τους τύπους των σακχάρων και των βάσεων στα νουκλεοτίδια του DNA. Κάτω από αυτό είναι μια γραφική αναπαράσταση της «διπλής έλικας» του DNA μας σε κάθε πλευρά της «ευθεία κάθετη γραμμή», η οποία δείχνει τον αριθμό των νουκλεοτιδίων στο DNA.
Ακριβώς κάτω από διπλής έλικας του DNA είναι μια μικρή εκπροσώπηση από εμάς - τους ανθρώπους - με ένα σώμα και δύο χέρια και δύο πόδια (σαν έναν μικρό άνθρωπο). Στα αριστερά είναι μια δυαδική τιμή του πληθυσμού της Γης. Αυτό μπορεί να υπολογίζεται ως 4,29 δισεκατομμύρια περίπου, το οποίο είναι περίπου ο πληθυσμός του κόσμου, πίσω στο 1974. Στα δεξιά της ανθρωποειδής μορφής είναι σε δυαδικό κώδικα το ύψος των ανθρώπων.
Επειδή δεν μπορούμε να επικοινωνούμε σε «ανθρώπινες» μετρήσεις (όπως τα πόδια και ίντσες) το ύψος εκπροσωπείται σε «μονάδες μήκος κύματος». Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το πραγματικό μήνυμα μεταδόθηκε σε 2380MHz. Για να μετατρέψετε αυτό το μήκος κύματος διαιρούμε σε 300, για να κάνουμε μέτρα το μήκος κύματος. 300/2380 = 12,6 εκατοστά 0.12605042m =. Αυτή είναι η «μονάδα μήκους κύματος» μας.
Από τον κώδικα για το ύψος ενός ανθρώπου, μπορούμε να δούμε ότι η τιμή είναι 1110 στο δυαδικό, ή 14 σε δεκαδικό. Αν πολλαπλασιάσουμε 14 ανά μονάδα μήκους κύματος μας (12,6) παίρνουμε 176,4 εκατοστά, ή περίπου 5'9 "- το μέσο ύψος των ανθρώπων.
Διαφορές μεταξύ του μηνύματος που έσταλει το 1974 και του άλλου που ελλείφθει το 2001




Αριστερά, είναι το ανθρώπινο μήνυμα και δεξιά το μήνυμα που ελλείφθει το 2001.


Ποιές είναι οι διαφορές?


Οι αριθμοί 1 έως 10 βρίσκονται ακριβώς το ίδιο στο σχηματισμό.
Ωστόσο, οι ατομικοί αριθμοί αναφέροντας στα διαδεδομένα στοιχεία που συνθέτουν τη ζωή στη Γη, έχουν μια πρόσθετη αξία που έχει εισαχθεί στο δυαδικό σύστημα. Αυτό ακριβώς προστίθεται στη σωστή θέση, και στον αρχικό δυαδικό κώδικα (ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι ένα λάθος). Αποκωδικοποιόντας το αγρογράφημα, το πρόσθετο αυτό στοιχείο έχει ατομικό αριθμό 14 = το πυρίτιο.

Λίγο πιο κάτω, η επόμενη αλλαγή είναι προφανής - που αποτελείται από ένα πρόσθετο σκέλος στην αριστερή πλευρά του DNA διπλής έλικας. Μια άλλη, λιγότερο προφανής, η αλλαγή είναι μέσα στη δυαδική κωδικοποίηση του αριθμού των νουκλεοτιδίων στο DNA του ίδιου (στο κέντρο). Αν κοιτάξετε στο παραπάνω διάγραμμα, είναι υπογραμμισμένες οι αλλαγές με μεγαλύτερη ακρίβεια στα δεξιά, με τη χρήση κόκκινων τετράγωνων που δείχνουν τις αλλαγές στο σχηματισμό των αγρογραφημάτων.



Υπάρχουν πολύ σημαντικές αλλαγές στο σχήμα του ανθρωποειδούς, το οποίο γίνεται σχεδόν σαν εξωγήινος και στο διάγραμμα του Arecibo.
Εκατέρωθεν της αυτό που είναι τώρα ένα Ε.Τ., υπάρχουν αλλαγές τόσο στο «πληθυσμο» αλλά και στο ύψος του "εξωγήινου".Αυτό είναι στο δυαδικό 1000, ή 8. Αν πολλαπλασιάσουμε αυτό με την «μονάδα μήκους κύματος» του αρχικού έχουμε 8 * 12,6 εκατοστά = 100,8 εκατοστά το οποίο είναι περίπου 3'4 "- ενδιαφέρον, γιατί αυτό θα συσχετίζονται με μαρτυρίες.
Κάτω από αυτό, παρατηρούμε πρόσθετες αλλαγές στο διάγραμμα του Ηλιακού Συστήματος. Ο τρίτος πλανήτης από τον ήλιο δεν είναι ο μόνος που εμφανίζετε.Ο τέταρτος και ο πέμπτος εμφανίζονται επίσης.Ο πέμπτος φαίνεται ακόμη να τονίζετε περισσότερο, με τρία επιπλέον «εικονοστοιχεία».
Τέλος, αυτό που ήταν εκπρόσωπος του πομπού Arecibo στο αρχικό μήνυμα είναι ακόμη πιο αινιγματικός και θα συνεπαγόταν μια διαγραμματική έκδοση του σχηματισμού στο αγρογράφημα που εμφανίστηκε στον ίδιο μέρος ,Chilbolton πέρυσι, το 2000.

Με λίγα λόγια η παρακάτω εικόνα δείχνει απλά τις διαφόρες ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς.



Πηγές : Humans Are Free

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου