Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Νέα έντονη δραστηριότητα από τον ήλιο

Με ταχύτητα 7,2 εκατ. χλμ. χτύπησε το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας η γεωμαγνητική καταιγίδα. Συναγερμός σήμανε για προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, τα συστήματα δορυφορικού εντοπισμού,τις αερομεταφορές και τους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας


Ανήσυχη, αλλά και ενθουσιασμένη ήταν η επιστημονική κοινότητα χθες εξαιτίας της τεράστιας και ισχυρής ηλιακής καταιγίδας που έλουζε όλη μέρα με φορτισμένα σωματίδια τη Γη απειλώντας να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, στα συστήματα δορυφορικού εντοπισμού, στις αερομεταφορές και στους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα που χτύπησε το μαγνητικό πεδίο της Γης με ταχύτητα 7,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα, προκλήθηκε από ένα ζεύγος ηλιακών εκλάμψεων (βίαιες εκρήξεις στην ατμόσφαιρα ενός αστεριού) και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων 6 ετών. Οι δύο ιδιαίτερα έντονες ηλιακές εκλάμψεις προκάλεσαν μια στεμματική εκτόξευση μάζας φορτισμένων σωματιδίων (πλάσματος) που κατευθύνθηκε προς τον πλανήτη μας. Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, οι ισχυρές ηλιακές αυτές εκλάμψεις σε αυτήν τη φάση του ενδεκαετούς κύκλου της ηλιακής δραστηριότητας δεν είναι ασυνήθιστες καθώς αποτελούν ενδείξεις ότι ο Ηλιος «ξυπνάει» και πλησιάζει στο ηλιακό μέγιστο.

Ηλιακό μέγιστο

Πράγματι, το ηλιακό μέγιστο αυτού του ενδεκαετούς κύκλου θα παρατηρηθεί το 2013 και οι εκλάμψεις αυτές, μαζί με την ισχυρή ηλιακή καταιγίδα που έφτασε χθες στη Γη, θα δώσουν χρήσιμα στοιχεία στους επιστήμονες για την ένταση της ηλιακής δραστηριότητας που αναμένεται και για τα μέτρα που ίσως χρειαστεί να ληφθούν για να μην επηρεαστούν όλα τα ευαίσθητα συστήματα τηλεπικοινωνιών, οι δορυφόροι, οι αερομεταφορές και οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις συνέπειες στις υποδομές που μπορεί να έχει η ισχυρή αυτή ηλιακή καταιγίδα (μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε γίνει καμία αναφορά), όμως το σίγουρο είναι ότι έχει ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αφού εξαιτίας αυτού του γεγονότος, το Βόρειο Σέλας θα γίνει ορατό και σε άλλα γεωγραφικά πλάτη.

Το Σέλας θα είναι ορατό στις βόρειες περιοχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καθώς οι πόλοι της Γης πλήττονται περισσότερο από την ηλιακή καταιγίδα. Οπως τόνισε στο «Ρόιτερ» ο Χάρλαν Σπενς του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμσαϊρ, ο αριθμός των μεγάλων ηλιακών γεγονότων έχει πληθύνει και αυτό «αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο Ηλιος έχει ξυπνήσει.

ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Είχε... βρέξει προβλήματα

Στο παρελθόν έχουν γίνει αναφορές για προβλήματα που προκλήθηκαν από ισχυρές ηλιακές καταιγίδες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 1972 η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου σε μακρινή απόσταση στην πολιτεία του Ιλινόις δεν ήταν δυνατή μετά μια ηλιακή καταιγίδα, ενώ το 1989 τουλάχιστον 6 εκατ. άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στο Κεμπέκ του Καναδά εξαιτίας μίας άλλης ηλιακής καταιγίδας. (defencenet.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου