Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - PROMETHEUS

Με την ταινία Προμηθέας, ο Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει στο σύμπαν της science-fiction, χώρο στον οποίο είχε μεγαλουργήσει στο παρελθόν δημιουργώντας το Alien (1979) και το Blade Runner (1982).
Η ιστορία εκτυλίσσεται στο τέλος του 21ου αιώνα ακολουθώντας ένα διαστημόπλοιο, που φέρει το όνομα Προμηθέας. Αποστολή του είναι να πάει να εξερευνήσει ένα μακρινό πλανήτη ο οποίος –σύμφωνα με μια προϊστορική τοιχογραφία- κρύβει μυστικά και έχει αντίστοιχα τις απαντήσεις πάνω στις ρίζες, την καταγωγή του ανθρώπινου γένους.
Η επιλογή του τίτλου της ταινίας δεν είναι τυχαία. Η ετυμολογία του ονόματος Προμηθεύς (προ+ μηθεύς ή στα δωρικά μαθεύς= ο προνοητικός, αυτός που προβλέπει) μαρτυρά την ευφυή επινόηση του σκηνοθέτη να δώσει μια μυθολογική χροιά στην όλη αφήγηση.
Ερωτήματα υπαρξιακής φύσεως όπως, «ποιοι είμαστε», «ποιος ο σκοπός της δημιουργίας του ανθρώπου» έρχονται στην επιφάνεια, ενδύοντας με ένα μεταφυσικό χαρακτήρα το όλο εγχείρημα που παραμένει όμως, μια πρόφαση για να ξεκινήσει η περιπέτεια. Το πλήρωμα του Προμηθέα, μόλις φθάσει στον προορισμό του, θα έρθει αντιμέτωπο με περίεργα όντα, αφάνταστους εχθρούς που θα απειλήσουν και θα θέσουν σε κίνδυνο όλο το ανθρώπινο είδος.
Η εξέλιξη της ιστορίας, με τα τέρατα και τους απρόσμενους εχθρούς, παραπέμπει αντίστοιχα στον αρχαίο μύθο του Προμηθέα, ο οποίος τιμωρήθηκε σκληρά, επειδή διέπραξε ύβρη, όταν θέλησε να «τα βάλει» με τους θεούς προσπαθώντας να τους μοιάσει.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και εδώ στους ήρωες της ταινίας. Τιμωρούνται επειδή θέλησαν να ξεπεράσουν τα όρια και να εξισωθούν με τον-τους δημιουργούς τους (τους μηχανικούς όπως τους αποκαλούν με γκροτέσκο τρόπο).
Μετά την αποβίβασή τους στον παράξενο πλανήτη επιδίδονται σε μια σειρά από περιπέτειες, που θα συνεπάρουν τους θεατές-λάτρεις των φαντασμαγορικών οπτικών εφέ. Παράξενα όντα, καταστροφές, απειλές με μολύνσεις θανατηφόρες, μεγαλεπήβολα ευρήματα ενός εξω-γήινου πολιτισμού, σκοτεινές πλευρές του σύμπαντος είναι μερικές από τις εικόνες, που κατακλύζουν την όραση του θεατή εντάσσοντας αναμφισβήτητα την ταινία στο είδος αυτών, με τις οποίες πλούτισε στο παρελθόν και συνεχίζει να πλουτίζει το Χόλιγουντ. (clickatlife.gr)Σκηνοθεσία: ΡΙΝΤΛΕΪ ΣΚΟΤ
Σενάριο: ΝΤΕΪΜΟΝ ΛΙΝΤΕΛΟΦ
Ηθοποιοί: ΣΑΡΛΙΖ ΘΕΡΟΝ , ΓΚΑΙ ΠΙΡΣ , ΝΟΥΜΙ ΡΑΠΑΣ , ΙΝΤΡΙΣ ΕΛΜΠΑ , ΜΑΪΚΛ ΦΑΣΜΠΕΝΤΕΡ
Διάρκεια: 125 λεπτά
Πρεμιέρα: Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012
Χρονολογία παραγωγής: 2012
Είδος ταινίας: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου