Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Το Συμβάν της "Tunguska"


Ξημερώματα , μια καλοκαιρινή μέρα πριν από 104 χρόνια στις όχθες του ποταμού Podkamennaya Tunguska της Σιβηρίας. Οι πρώτες ακτίνες του ήλιου θερμαίνουν τα άγρια πεύκα και τις υγρές λίμνες, όταν ξαφνικά ο ουρανός εξερράγη και το έδαφος αισθάνθηκε οργή του. Περίπου στις 7:15 το πρωί ,30 Ιούνη του 1908, ένα κρουστικό κύμα περίπου χίλιες φορές ισχυρότερο από αυτό της βόμβα ς της Χιροσίμα κατέστρεψε 80 εκατομμύρια δέντρα και πάνω από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Τάρανδοι, αρκούδες, λύκοι, αλεπούδες και χιλιάδες άλλα ζώα έπεσαν μαζί με τη βλάστηση της περιοχής η οποία ποτέ δεν αποκαταστάθηκε πλήρως.
Η έκρηξη της Tunguska θεωρείται από τις μεγαλύτερες προσκρούσεις που υπέστη η γη καθ 'όλη την ιστορία του πολιτισμένου ανθρώπου. Παρόμοια γεγονότα, ακόμη και στην αρχαιότητα, παρέμειναν άγνωστα μέχρι την έλευση των δορυφόρων. Παρά το γεγονός ότι το θέμα εγκαταλείφθηκε, άνθρωποι σε εκατοντάδες τόπους σε Ασία και Ευρώπη υπήρξαν μάρτυρες του περιστατικού. Οι ιστορίες που ακολούθησαν ήταν αξιοσημείωτες.
Ισχυροί καύσωνες, έντονοι άνεμοι, τρομακτικές συντριβές και οι σεισμοί έχουν αναφερθεί. Πολλοί είδαν μια πύρινη μπάλα και την ουρά της να εισέρχεται στον ορίζοντα. Ο νυχτερινός ουρανός έλαμπε για εβδομάδες, καθώς ποσότητα σκόνης απελευθερωνόταν στη στρατόσφαιρα από το ωστικό κύμα. Στο Λονδίνο αναφέρονται περισσότερα από 10.000 χλμ., θα μπορούσε κανείς να διαβάσει μια εφημερίδα το βράδυ αποκλειστικά και μόνο με αυτό το φως… Πέρα από τον ωκεανό, το Smithsonian American Observatory σημείωσε μείωση της ατμοσφαιρικής διαφάνειας που διήρκεσε για μήνες.

Θεαματικό γεγονός. Τι συνέβη όμως; Φυσικά, υπήρξε έντονη περιέργεια όπως αναφέρουν και αρκετοί επιστήμονες. Αλλά η πρώτη αποστολή για να εξεταστεί η περιοχή πραγματοποιήθηκε πάνω από μια δεκαετία αργότερα, το 1921. Με την ευκαιρία, η Σοβιετική γεωλόγος Leonid Kulik απέτυχε να προσεγγίσει την ακριβή τοποθεσία, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γεγονός οφειλόταν σε πτώση μεγάλου μετεωρίτη.
Η υπόθεση τελικά έπεισε τη σοβιετική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μια άλλη εκστρατεία το 1927, που προσελκύονταν από τη δυνατότητα εύρεσης ενός μετεωρίτη μεγάλης εμπορικής αξίας. Αλλά κανένας κρατήρας βρέθηκε, πόσο μάλλον ένας μετεωρίτης.Άλλες αποστολές έχουν επιβεβαιώσει την έλλειψη αυτή.
Υπολογίστηκε ότι το μέγεθος της έκρηξης ήταν μεταξύ 10 και 15 εκατ. τόνοι δυναμίτη. Αλλά το αντικείμενο που την προκάλεσε δεν έχει αγγίξει το έδαφος, καθώς διαλύθηκε στον αέρα, περίπου 8 χιλιόμετρα υψόμετρο.
Μέχρι σήμερα το πιο έντονο παρόμοιο γεγονός συνέβη το 1930 στις όχθες του ποταμού Corucia, Amazonas, φθάνοντας στο μέγιστο της ενέργειας ενός εκατομμυρίου τόνων δυναμίτη.
Απορρίπτοντας την παραδοχή ενός μετεωρίτη, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις της πύρινης σφαίρας, εμφανίστηκε μια υπόθεση ακόμη πιο εντυπωσιακή -και κατά πάσα πιθανότητα το 1908, ένα κομμάτι κομήτη συγκρούστηκε με τη Γη.


Κομήτης ή αστεροειδής;


Ένας κομήτης αποτελείται κυρίως από πάγο. Παγωμένο νερό και λίγο μεθάνιο και αμμωνία. Μετά την είσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα ένας μικρός κομήτης συνήθως εξατμίζεται πριν αγγίξει το έδαφος, αλλά θα μπορούσε να παράγει μια φωτεινή πύρινη σφαίρα και ένα ισχυρό ωστικό κύμα και φωτιά, ώστε να ισοπεδώσει μια επιφάνεια χωρίς να αφήσει κρατήρα. Τα μόνα ίχνη στο χώμα ήταν πολύ μικρά διαμάντια και μικροσκοπικές σφαίρες από γυαλί (πυρίτιο), με υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου και ιρίδιο, τα οποία θα αποδείκνυαν την εξωγήινη προέλευση. Αποστολές που στάλθηκαν στην περιοχή  το 1950 βρήκαν ακριβώς τέτοιες αποδείξεις.
Πολύ πιο πρόσφατα, το 2007, ο Mark Boslough και η ομάδα του στο Sandia National Laboratories χρησιμοποίησε για πρώτη φορά υπερ-υπολογιστές για την προσομοίωση σε τρεις διαστάσεις του Συμβάντος της Τουνγκούσκα. Η νέα αυτή στρατηγική οδήγησε σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο. Και ίσως πιο τρομακτικό.
Πριν, θεωρήθηκε ότι ένα κομμάτι από κομήτη του μεγέθους ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, με βάρος εκατ. τόνους και που κινούταν με ταχύτητα 108.000 χλμ/ώρα θα είχε προκαλέσει την έκρηξη. Ωστόσο, οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι ένας μικρός αστεροειδής θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.
Το κομμάτι  θα συμπιεζόταν ολοένα και περισσότερο από την αυξανόμενη αντίσταση της ατμόσφαιρας της Γης, σε σημείο που να εκραγεί στον αέρα, παράγοντας μια βίαιη ροή  θερμού αέρα που θα συνέχιζε τη διαδρομή του προς το έδαφος. Οι εκτιμήσεις τώρα κυμαίνονται από 3 σε 5 εκ. τόνους δυναμίτη αρκετή ενέργεια για να προκαλέσει το ωστικό κύμα της Tunguska.
Η μελέτη του εργαστηρίου Sandia ενισχύει τις γνώσεις μας για την κατανόηση των εκρήξεων, αλλά προειδοποιεί. Ο αριθμός δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνο των κομητών. Όποια και αν είναι, η πιθανότητα να συμβεί ξανά ένα παρόμοιο γεγονός  απαιτεί την προετοιμασία μιας καλής στρατηγικής άμυνας.  Λόγω της περιστροφής της Γης, αν η σύγκρουση είχε συμβεί στην  Tunguska περίπου 4 ½ ώρες αργότερα, η πόλη της Αγίας Πετρούπολης, πρώην πρωτεύουσα της ρωσικής αυτοκρατορίας, θα είχε εξαφανιστεί για πάντα.
Για 100 χρόνια ο παγκόσμιος πληθυσμός κινήθηκε σε επίπεδα περίπου 1 ½ δισεκατομμύρια. Σήμερα είμαστε σχεδόν 7 δισ. Καταλαμβάνοντας περισσότερο χώρο, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές. Η καταστρεπτική δυνατότητα ενός νέου ‘Tunguska’ είναι απείρως μεγαλύτερη. Ακόμα χειρότερα αν προκύψει στη θάλασσα. Και το ερώτημα εδώ ίσως δεν είναι αν αυτό θα συμβεί ξανά, αλλά πότε.



Εναλλακτικές θεωρίες

Η θεωρία της φυσικής "βόμβας υδρογόνου" 
Θα μπορούσε εξωτικό υλικό σε ένα κομήτη να ξεκινήσει μια φυσική θερμο-πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση στην ατμόσφαιρα της Γης που οδηγεί στην περίπτωση της Τουνγκούσκα;
Δύο επιστήμονες, οι Serge J.D. D'Alessio και  Archie A. Harms πίστευαν ότι είναι δυνατόν το 1989.  Υποθέτουν ότι ένας κομήτης μπορεί να έχουν φέρει το ‘δευτέριο’ ένα συστατικό στοιχείο της πυρηνικής σύντηξης. Η αλληλεπίδραση με την ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κινητική απελευθέρωση  ενέργειας προκαλώντας μια φυσική έκρηξη βόμβας υδρογόνου. Το 1990,o Csar Sirvent, ένας πυρηνικός φυσικός ήρθε στην ίδια ιδέα ανεξάρτητα από τους δύο προηγούμενους επιστήμονες. Ωστόσο, μεταγενέστερες μελέτες δεν έχουν βρει αποδείξεις για τυχόν ραδιενεργά ισότοπα στην περιοχή της έκρηξης. Οι πιθανότητες μιας πυρηνικής έκρηξης είναι από στατιστικής άποψης μηδενικές.

Η θεωρία των των μελανών οπών (black hole)
Η ιδέα των μελανών οπών συζητιέται  από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά δεν ήταν το τραπέζι των συζητήσεων μέχρι το 1973 όταν δύο φυσικοί, τον Albert A. Jackson και ο Michael P. Ryan από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, διατύπωσαν την άποψη ότι η έκρηξη θα μπορούσε να είχε προκληθεί από μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα που διαπέρασε τη Γη. Η αδυναμία σε αυτή την υπόθεση είναι ότι δεν εντοπίστηκε  σεισμική δραστηριότητα  στο Βόρειο Ατλαντικό, όπου η μαύρη τρύπα θα είχε προκύψει. Ούτε όμως μπορεί μια μαύρη τρύπα να δικαιολογήσει τα μονοπάτια  σκόνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα που καταγράφηκαν μετά την έκρηξη

Η προτεινόμενη θεωρία των σωματιδίων αντιύλης
Πίσω στο 1941 μία εξήγηση για την έκρηξη από τον Lincoln Paz αφορούσε την αλληλεπίδραση  σωματιδίων  αντι-ύλης  με τη Γη. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια του 1965 τρεις άλλοι επιστήμονες ,οι Chandra Atluri, Clyde Cowan και Willard Libby πήραν το νήμα από τον Paz  και διατύπωσαν την άποψη ότι η αντι-ύλη ήταν η αιτία πίσω από την εκδήλωση του φαινομένου της έκρηξης. Η υπόθεση θεωρείται  ως εσφαλμένη καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις πως αυτή ήταν η αιτία για αυτό που συνέβη. Επιπλέον, εάν τα γεγονότα αυτού του είδους έχουν συμβεί, τέτοια αστρονομικά στοιχεία θα έπρεπε να είναι διαδεδομένα σε όλο τον γαλαξία μας. Οι συγκρούσεις αντι-ύλης  θα οδηγούσαν σε αφανισμό και να παρήγαγαν μια σταθερή ροή ακτίνων "Γ".


Η θεωρία συντριβής ενός εξωγήινου διαστημόπλοιου
Καθώς καλείται από ορισμένους θεωρητικούς των UFO "Το ρωσικό Roswell", αναφερόμενο στην υποτιθέμενη συντριβή ιπτάμενου δίσκου στο Roswell, στο Νέο Μεξικό κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, του 1949, υπάρχουν φήμες ότι εξωγήινα συντρίμμια από διαστημικό όχημα έχουν ανακτηθεί κρυφά από την περιοχή της έκρηξης. Ισχυρίζονται ότι ένα UFO ανατινάχθηκε πάνω από το δάσος της Σιβηρίας το 1908. Νωρίτερα αυτό το έτος, τον Μάρτιο του 2009, ο πρόεδρος μιας αμφίβολης οργάνωσης που ονομάζεται " Tunguska Spatial Phenomenon Foundation " επανέλαβε όλες τις αξιώσεις που γίνονται σχετικά με ένα εξωγήινο σκάφος να είναι η αιτία της έκρηξης. Ο Dr. Yuri Labvin ισχυρίστηκε ότι εξωγήινες πλάκες χαλαζία χαραγμένες με μια παράξενη γλώσσα είχαν ανακτηθεί από το επίκεντρο της έκρηξης. Τόνισε, επίσης, ότι αυτές οι πλάκες ήταν το μόνο που είχε απομείνει από τον κεντρικό πίνακα ελέγχου του UFO.



Χωρίς αμφιβολία, η γοητευτικότερη θεωρία που θα μπορούσε να εμφανιστεί να για το συμβάν της Τουνγκούσκα είναι η άποψη πως η έκρηξη προκλήθηκε από τον Nikola Tesla, με άλλα λόγια ήταν ανθρώπινο δημιούργημα. Η αμφιλεγόμενη αυτή θεωρία έχει προωθηθεί κατά τα τελευταία χρόνια από τον Oliver Nichelson καθώς και από άλλους. Ο Nikola Tesla (1856 - 1943) είναι ίσως η μεγαλύτερη παραλειπόμενη ιδιοφυία στην αμερικανική ιστορία. Οι εφευρέσεις του είναι πολλές και οι έρευνές του σχετικά με τη φύση του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού βρίσκουν εφαρμογές ακόμα και σήμερα. Ανάμεσα στα πολλά επιτεύγματά του, ο Tesla ανέπτυξε την τεχνολογία που επέτρεψε την τηλεόραση να γίνει πραγματικότητα. Κατόρθωσε να κάνει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Edison» να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια 1000 φορές μακρύτερα από τη μέθοδο του Edison. Επιπλέον θεωρείται πως δημιούργησε και δοκίμασε ραδιοφωνική μετάδοση πολύ πριν τον Marconi.
Ο Tesla - ένας τελειομανής - έφερε τελικά τον πομποδέκτη ραδιοσυχνοτήτων του (συσκευή κατά πολύ ανώτερη από τη υποτυπώδη συσκευή Marconi ) στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ δύο μέρες μετά τον Marconi. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, φυσικά, ανατέθηκε στην Marconi.
Ανάμεσα στις πολλές εφευρέσεις του Tesla ήταν και ραδιοφωνική μετάδοση ενέργειας. Συσκευές του επέτρεπαν σε μηχανήματα να λειτουργήσουν χωρίς να έχουν συνδεθεί σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς στον κόσμο του, ολόκληρη η Γη ήταν ένα δίκτυο παροχής ενέργειας.
Ενώ η μετάδοση πειραμάτων ενέργειας διαδίδονταν ευρέως στον κόσμο, το μεγαλύτερο έργο του - αυτό που αργότερα οδήγησε στα διαβόητα πειράματα ακτινών του θανάτου –που ήταν ο πύργος μετάδοσης στο Colorado Springs. Αυτό πύργος ήταν ο προάγγελος για το έργο του Wardenclyffe Tower στο Shoreham, Long Island της Νέας Υόρκης, το οποίο ποτέ δεν ολοκληρώθηκε πλήρως.
Σε μια επιστολή προς New York Times με ημερομηνία Απρίλιος 1908 ο Τέσλα επεκτάθηκε πάνω στην ιδέα καταστροφής από ηλεκτρικές ακτίνες.
Έγραψε: «Όταν μίλησα για μελλοντική σύγκρουση εννοούσα ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί με την άμεση εφαρμογή των ηλεκτρικών κυμάτων χωρίς τη χρήση εναέριων μηχανών ή άλλων οργάνων καταστροφής." Στη συνέχεια πήγε να προσθέσει: «Αυτό δεν είναι ένα όνειρο. Ακόμα και τώρα ασύρματοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε κάθε περιοχή του πλανήτη που θα μπορούσε να θεωρηθεί μη κατοικήσιμη, χωρίς να υποβληθεί πληθυσμός άλλων μερών με σοβαρό κίνδυνο ή ταλαιπωρία."
Ο Τέσλα ήξερε τι έλεγε. Είχε κατασκευάσει τέτοιους πύργους και να δει από πρώτο χέρι τι μπορούσαν να κάνουν. Ήταν σε θέση να παράγει μεγάλη καταστροφική δύναμη που φθάνει με την ταχύτητα του φωτός οπουδήποτε ...



 
 
 
 




Η θεωρία της "εξωγήινης προστασίας.


Τελευταία περίπτωση που πιστεύουμε πιο πολύ ότι συνέβει είναι η εξής. Πιθανώς την εποχή εκείνη ένα αστρικό αντικείμενο πιθανώς ένας αστεροειδής να ήταν σε τροχια σύγκρουσης με την γη και κάποια εξωγήινη νοήμων δύναμη να απέτρεψε το γεγονός αυτό προστατεύοντας το ανθρωπινό γένος από την εξαφάνισή.Αυτο μπορούμε να το διαπιστώσουμε από πολλες ενδείξεις. Προσέξτε στις παρακάτω φωτογραφιες προσεκτικά τα δεντρά στο δάσος. Είναι αποφλοιωμένα και όχι κατεστραμμένα γεγονός που αποδεικνύει οτι ποτέ δεν έπεσε κάποιο αντικείμενο εκεί αλλά έγινε έκρηξη πιο ψηλά στην ατμόσφαιρα. Μαρτυρίες δείχνουν δυο αντικείμενα και όχι ένα να ερχονται σε σύγκρουση και να εκρήγνυνται σε απόσταση γεγονός που αποδεικνύει την θεωρία της προστασίας από "ανώτερες" δυνάμεις.Στο σημείο του συμβάντος επισης έχουν μετρηθεί υψηλές ποσότητες ραδιενεργειας οι οποίες καθοδηγούν σε έκρηξη βόμβας τεχνολογίας υψηλά προηγμένης για την εποχή επίπεδο.





Διαβάζουμε πρόσφατα στο (defencenet)

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geochemistry, Geophysics, Geosystems» για το μυστηριώδη καταστροφή που συνέβη στις 30 Ιουνίου του 1908, όταν περισσότερα από 2.000 τετρ. χλμ. δάσους κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα στη Σιβηρία κυριολεκτικώς ισοπεδώθηκαν, υπεύθυνος για την καταστροφή μπορεί να ήταν ... εξωγήινο αντικείμενο το οποίο πιθανόν να έχει εντοπιστεί από Ιταλούς ερευνητές που υποστηρίζουν τώρα ότι εντόπισαν την παρουσία ενός αντικειμένου κάτω από τον πυθμένα μιας μικρής λίμνης στην περιοχή το οποίο πιθανώς προκάλεσε την καταστροφή.
Η έκρηξη που προκλήθηκε από την πτώση του αντικειμένου απελευθέρωσε ενέργεια ανάλογη με εκείνη χιλίων ατομικών βομβών όπως αυτή της Χιροσίμα. Όμως κανένα στοιχείο για τον «ένοχο» της καταστροφής δεν έχει εντοπιστεί όλα αυτά τα χρόνια. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μπολόνια προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να βρουν απαντήσεις για το «Συμβάν Τουνγκούσκα».
Οι Ιταλοί ερευνητές έχουν επικεντρώσει εδώ και περίπου δύο χρόνια την προσοχή τους σε μια μικρή λίμνη που βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ βορειοδυτικά του επίκεντρου της καταστροφής. Η λίμνη Cheko είναι μια μικρή ρηχή λίμνη με σχήμα που παραπέμπει σε κρατήρα.
Οι ερευνητές έχουν πειστεί ότι η λίμνη είναι τεχνητή. Θεωρούν ότι η πτώση ενός κομματιού του διαστημικού αντικειμένου δημιούργησε τον κρατήρα ο οποίος στη συνέχεια «μεταμορφώθηκε» σε λίμνη. Έτσι εδώ και καιρό αναζητούν εκεί κάποια ευρήματα που θα ρίξουν φως στο μυστήριο. 
Πραγματοποιώντας γεωλογικές έρευνες στη λίμνη και αναλύοντας σεισμικά και μαγνητικά δεδομένα οι επιστήμονες εντόπισαν την παρουσία ενός αντικειμένου σε βάθος δέκα μέτρων κάτω από τον πυθμένα της. Πιστεύουν ότι το αντικείμενο είναι ένα από τα κομμάτια του επίμαχου αστεροειδούς ή κομήτη. Υπάρχει όμως ενδεχόμενο αυτό το αντικείμενο να μην είναι τίποτε άλλο παρά συμπιεσμένα ιζήματα της λίμνης.
Έτσι θα πρέπει να περιμένουμε τη διεξαγωγή κάποιας ερευνητικής αποστολής που θα προσπαθήσει να συλλέξει δείγματα του συγκεκριμένου αντικειμένου ώστε να δούμε αν θα δοθεί λύση στο μυστήριο ή αν θα συνεχίσει να μας απασχολεί και στο μέλλον.

Δείτε τα παρακάτω βίντεο


Tunguska και Tesla

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου