Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

Η ΕΠΑΦΗ - CONTACT

Η αναζήτηση ζωής έξω από το ηλιακό μας σύστημα γίνεται προσωπική πνευματική εμμονή μιας νεαρής ερευνήτριας. Η Ellie Arroway (Jodie Foster) είναι μια επιστήμων που έχασε την πίστη της στο Θεό όταν, παιδί ακόμα, σκοτώθηκαν οι γονείς της και έμεινε ορφανή. Aντίθετα η Ellie άρχισε να αναπτύσσει μια διαφορετική πίστη για ύπαρξη ζωής έξω από τα γνωστά και τα γήινα.
Δουλεύοντας σε μια ομάδα ερευνητών με διαστημικά ραδιοκύματα ελπίζει ότι κάποια μέρα οι προσδοκίες της θα επιβεβαιωθούν. Και να που δε θα διαψευστεί αλλά οι κόποι της θα ανταμειφθούν, όταν μα μέρα λαμβάνει ένα εξωγήινο μήνυμα. Η αποκωδικοποίηση του μηνύματος δίνει σχέδια για ένα όχημα, που η Ellie εκλαμβάνει ως πρόσκληση για συνάντηση με τους εξωγήινους. Η υλοποίησή του όμως θα περάσει από πολλά κύματα.....
Το σενάριο της ταινίας, που είναι και το δυνατό της σημείο βασίζεται στο βιβλίο του Carl Sagan, αστροφυσικό και γνωστό στο ελληνικό κοινό από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις που παλιότερα φιλοξένησε και η κρατική τηλεόραση. Ο ίδιος μετείχε στα γυρίσματα της ταινίας και ως σύμβουλος του Robert Zemeckis, ως το θάνατό του.
Η επαφή δεν είναι σίγουρα η μόνη ταινία στο Hollywood που καταπιάνεται με το θέμα αυτό. Ξεχωρίζει όμως γιατί χωρίς να στερείται σε τίποτα από πλούσια εφέ και εντυπωσιακές σκηνές δε ξεχνά να θίξει και να σχολιάσει τις κοινωνικές προεκτάσεις, τις θρησκευτικές και πολιτικές αλληλεπιδράσεις που ένα τέτοιο θέμα μπορεί να έχει. Έτσι αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και ενδιαφέρον. Δυνατό χαρτί σίγουρα και η ερμηνεία της Jodie Foster. Μην το χάσετε!


Αγγλικός Τίτλος: CONTACT
Παραγωγή: 1997, Warner Bros.
Σκηνοθεσία: Robert Zemeckis
Ηθοποιοί: Jodie Foster, Angela Bassett, Jake Busey, Rob Lowe, Matthew McConaughey, James Woods, John Hurt, Tom Skerritt, David Morse, Geoffrey Blake, Michael Chaban, William Fichtner
Κατηγορία: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου