Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Close Encounters of the Third Kind - Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου

Ταινία σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου! Αποτελεί την πρώτη απόπειρα προσέγγισης της εξωγήινης ζωής από ειρηνική σκοπιά. Οι εξωγήινοι δεν έρχονται για να καταστρέψουν την ανθρωπότητα και να κυριαρχήσουν τον πλανήτη μας, αλλά για να δώσουν το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης. Η απόπειρα αυτή έχει οδηγό τον τότε ανερχόμενο Steven Spielberg, ο οποίος ανέλαβε την σκηνοθεσία της ταινίας αμέσως μετά τα Σαγόνια του Καρχαρία (Jaws - 1975). Βασισμένη σε δικό του σενάριο, κατάφερε όχι μόνο να πετύχει αυτό που φιλοδοξούσε, αλλά και να χαραχτεί στο μυαλό μιας ολόκληρης γενιάς.
Μια σειρά παράξενων φαινομένων, ανάμεσα στα οποία και η εμφάνιση αεροπλάνων που είχαν εξαφανιστεί κατά των δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, απασχολούν μια ομάδα ερευνητών. Παράλληλα, ο Roy Neary, ένας απλός οικογενειάρχης, βλέπει ολόκληρη τη ζωή του να ανατρέπεται μέσα σε μια νύχτα, καθώς γίνεται μάρτυρας μιας επέλασης ιπτάμενων δίσκων. Θα πιστέψει ότι οι εξωγήινοι προσπαθούν να του μεταδώσουν ένα μήνυμα και θα επικεντρωθεί σ΄ αυτό τόσο που η οικογένειά του, νομίζοντας ότι έχει τρελαθεί, θα τον εγκαταλείψει. Δεν είναι ο μόνος όμως. Πάρα πολλά άτομα, απ΄ όλο τον κόσμο, θα πιστέψουν σ΄ αυτό το μήνυμα. Δυο μονάχα από αυτούς θα καταφέρουν τελικά να έχουν μια στενή επαφή τρίτου τύπου, μια πραγματική δηλαδή επαφή με εξωγήινους, και αυτό εξαιτίας της κυβέρνησης η οποία θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να τους αποτρέψει.
Τον ρόλο του Roy αναλαμβάνει ο Richard Dreyfuss μετά την συνεργασία που είχε με τον Spielberg στο Jaws. Θα δούμε επίσης και τον Γάλλο σκηνοθέτη Francois Truffaut σε έναν ρόλο. Η αξέχαστη μουσική της ταινίας, συμπεριλαμβανομένου και του εξωγήινου μηνύματος με τις πέντε νότες, αποτελεί δημιούργημα του John Williams, ενώ για τα οπτικά εφέ συνεργάστηκαν πολλά άτομα που ήδη είχαν δουλέψει για το Star Wars. Μάλιστα, στην σκηνή της άφιξης του μεγάλου μητρικού σκάφους (Mothership) μπορείτε να δείτε κρεμασμένο ανάποδα πάνω σ΄ αυτό ένα R2-D2 (το μικρό ρομπότ στα Star Wars)!
Η ταινία κέρδισε 9 υποψηφιότητες για Όσκαρ και τελικά απέσπασε δυο βραβεία για Cinematography και για Special Achievement for 1977: Sound Effects Editing. Ξαναβγήκε δε στις αίθουσες το 1980 ως Special Edition με πιο ολοκληρωμένο μοντάζ και με έξτρα σκηνές ανάμεσα στις οποίες και αυτή μέσα από το μητρικό σκάφος.



Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Παίζουν: Richard Dreyfuss, Teri Garr, Melinda Dillon, Francois Truffaut
Διάρκεια: 131 λεπτά
Παραγωγή: Columbia Pictures, 1977
Διανομή στην Ελλάδα: Προοπτική



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου